041 373 399 / info@vrturedi.si

Zunanja ureditev / zelenice

Zelinica v večini primerov obsega največji del vašega vrta. Zmotno je prepričanje, da z zelenico ni pretiranega dela in da je ob položitvi travne ruše vrt končan. Nikakor ne.

Pravilno vzdrževanje zelenice zahteva od posameznika veliko časa in poznavanja njenih značilnosti. Le tako lahko dosežete najboljše rezultate. Primarnega pomena je zagotovo podlaga (kvalitena zemlja) in glede na kakovost zemlje ter pogoje lahko določimo kako posamezno trato vzdrževati.

Z nasveti in pravilnim pristopom prezračevanja, gnonjenja, košnjo, namakanja, ... vam bo lepa in negovana zelenica v ponos.

Polaganje trate v roli: cena se giblje od 9€ do 12€ za kvadratni meter.

Priprava terena za polaganje tratnih zvitkov in polaganje je odvisna od obstoječega stanja površine ter dostopa za strojna dela. V kolikor ni primernega dostopa, je potrebno vso pripravo narediti ročno. Glede na samo strukturo tal je največkrat potrebno dodati humusne mešanice, da teren izravnamo na željeno višino. Prav tako je pomembna oddaljenost vrta zaradi potrebnih dovozov, tako da se cena oblikuje od primera do primera različno glede na okoliščine.

Pokličite nas ali nam pošljite fotografija vašega vrta in pomagali vam bomo najte rešitev za vaš vrt.

 

Kako do lepe zelenice / navodila za oskrbo trate

 

1. REDNO ZALIVANJE
Ko je suša in so temperature nad 25 stopinj C zalivamo trato vsake 3-5 dni. Ko zalivamo, zalijmo močno – dlje časa. Najbolje je, če nimamo namakalnega sistema, da si kupimo gardena nastavke in sicer takega, kjer lahko nastavimo širino in dolžino območja zalivanja. Zalivanje naj traja vsaj 60 minut, potem nastavek premaknemo na drugi del zelenice in spet zalivamo 60 minut. V kolikor imamo namakalni sistem je čas zalivanja krajši (10 – 15 minut) ker je tovrstno zalivanje časovno intenzivnejše. Najenostavneje boste preverili ali je trata potrebna zalivanja na sledeči način. Stopite na zelenico, če se tratne bilke počasi spet postavljajo navzgor, ko prestopite podplat, ima trata dovolj vlage, če pa se bilke ne postavljajo spet nazaj, je čas za zalivanje. Pozorni bodite na območja, kjer se zelenica stika z betonom, kamnom, škarpo, tlakovanjem, ... Tam je namreč suša vedno bolj prisotna, ker se beton segreje in vsrka še tisto količino vode v zemlji, ki je nujno potrebna za zelenico. Če dalj časa ni padavin in so temperature nižje, preverimo trato – na zgoraj opisani način – če je potreba, zalijemo. Najprimernejši čas zalivanja je zjutraj od 6 – 9 ure, ker se na ta način izognemo boleznim.

2. REDNA KOŠNJA
Na 7- 10 dni kosimo trato, lahko tudi pogosteje. V jeseni in pomladi, ko so temperature nižje, kosimo na nižje nastavljeni kosilnici 2 cm. V poletnih mesecih trato kosimo na višje 3-4 cm.

3. ŠKROPLJENJE PROTI PLEVELOM IN BOLEZNIM
Škropimo po potrebi in sicer proti širokolistnim plevelom (furone super), proti muhiču – pasji travi (starone), proti plesni v trati in rji s fungicidom.

4. POMLADNA OSKRBA
Za spomladansko oskrbo datuma ne moremo definirati. Vse je odvisno od vremena – sneg, vlažnost tal, zmrzal. V mesecu marcu pognojimo trato z Bioorganikom. Ko zemlja odmrzne in se posuši, prezračimo trato s prezračevalnikom. Pregrabimo, dodamo kremenčevo mivko mešano s humusom – »dresing« - po potrebi.

5. GNOJENJE
Gnojimo enakomerno po zelenici z granulatnimi zrnci – gnojilo Zotex gold v mesecu aprilu, maju, juniju, septembru in oktobru cca. 1x mesečno. Gnojenje je priporočljivo vsake 4-5 košenj. POZOR: po gnojenju je potrebno zelo močno zaliti ali gnojiti pred napovedanim močnim deževjem, sicer nam lahko zelenico požge – postane črna.

6. JESENSKA OSKRBA TRATE
Novembra pognojimo zelenico z gnojilom, ki ne vsebuje dušika ali pa je vsebnost zelo nizka.

7. ZADNJA KOŠNJA PRED ZIMO
Zadnja košnja pred zimo naj je višja (4-5 cm). Tako se trata lahko pred hudo zimo sama zaščiti.

Priporočamo, da trato začutite, spremljate, je ne zanemarite, ker bo težje zopet vzpostaviti ponovno harmonijo. V kolikor ste v dvomih, kaj narediti, nas pokličite ali nam pošljite sliko in z veseljem vam bomo svetovali.