041 373 399 / info@vrturedi.si

Pogosto zastavljena vprašanja

Tukaj boste našli odgovore na vprašanja, ki vas najpogosteje zanimajo.

Zakaj je primerno, da okolico hiše ali objekta načrtujemo? S stališča naročnika iz istega razloga, kot je to pri načrtovanju notranjosti hiše - da bo kar najbolje izpolnjevala vse funkcije in želje. S stališča izvajalca pa zato, da od vsega začetka ve, kaj je končni cilj in temu ustrezno uskladimo vsa dela in postopke. Z usklajeno načrtovano in koordinirano izvedbo se izognemo nepotrebnim zapletom in zamudam, kar zmanjša stroške in s tem spet predstavlja prednost za naročnika.
Kdaj se lotiti načrtovanja vrta? Priporočljivo je, da se načrtovanja vrta lotite hkrati z načrtovanjem hiše - se pravi, še preden začnete z gradnjo. Morda se sliši nesmiselno, a le tako je mogoče zagotoviti, da bosta tako postavitev hiše kot lega vrta optimalna glede na pogoje, ki jih določa dana lokacija.
Po drugi strani pa za načrtovanje vrta nikoli ni prepozno - tudi, ko hiša že stoji, se lahko lotimo načrtovanja okolice, v že obstoječem vrtu pa je vedno prostor za prenove, izboljšave in boljše izkoriščanje možnosti, ki jih ponuja.
Koliko stane ogled na lokaciji? Približno dvourni ogled, ki zajema obisk enega ali dveh strokovnjakov na vaši parceli, pogovor o vaših željah in potrebah ter izdelavo projektne naloge, stane 120 EUR (z DDV).
Kako hitro lahko uredite moj vrt? Od izvedenih in potrjenih načrtov in podpisa pogodb do urejene okolice - povprečno obsežnega vrta velikosti med 500 do 800 m2 -  običajno potrebujemo med 30 in 90 dni. Seveda pa na trajanje del poleg velikosti vpliva tudi zahtevnost projekta, ki je odvisna od vaših želja, zahtevnosti terena in drugih dejavnikov.
Kakšna je cena načrtovanja ureditve? Cena načrtovanja je odvisna od velikosti parcele in od projektne naloge, ki jo določimo na podlagi vprašalnika, ki ga izpolni naročnik. Običajno se cene gibljejo med 300 in 2.500 EUR.
Koliko stane izvedba, torej dejanska ureditev vrta? Tudi dejanska ureditev je, celo bolj kot načrt, odvisna od tega, kaj vse zajema, se pravi od tega, kar si na vrtu želite ali potrebujete.
Če si na primer želite razkošno urejen vrt, opremljen z bazenom, savno ali ribnikom, prostorno in bogato opremljeno letno kuhinjo, pergole in zasaditev z bonsai, je strošek lahko precej velik.
Bolj običajna ureditev, ki zajema osnove, kot so tlakovanje, dostop do hiše, žično ograjo ali živo mejo, zelenico, pergolo na terasi, nadstrešek, kakšna kombinacija treh dreves, nekaj grmovnic in trajnic, pa je precej cenejša.
Ali je mogoče vrt urediti postopoma? Okoliščine včasih ne dopuščajo, da bi vrt uredili naenkrat. Zato je zelo pomembno, da na začetku naredimo celovit načrt, iz katerega izhajamo pri postopnem urejanju vrta. Le tako bomo gotovo prišli do želenega rezultata.
Kakšne oblike financiranja ponujate? Če se odločite za sodelovanje z nami, je financiranje mogoče urediti s pomočjo kreditiranja v dogovoru z banko ali pa obročno odplačevanje v skladu z dogovorom.